blogi

Blogi

Letonniemen luontopolun kokonaisuudistaminen osaksi Oulun ECoC-2026 hanketta

published

Kaleva

Letonniemen luontopolun kokonaisuudistaminen ja invapitkospuut osaksi Oulun ECoC-2026 hanketta

Ohjelmaehdotushaku Oulun Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 umpeutuu tämän kuun lopussa. Kaikenlaiset ja monenkirjavat ideat Rotuaarin korkkarijuoksukisoista ruokajuhlien järjestämiseen ovat järjestäjien mukaan tervetulleita. Kulttuuripääkaupunkihankkeen teemojen lähtökohdiksi on valittu oivaltavasti kaikkia koskettavat luonto, pohjoinen sijainti, yhteisöllisyys ja kaupunkikulttuuri. Kaupunki haluaa tehdä hankkeen myötä kulttuurivallankumouksen, jonka puitteissa keskitytään kolmeen pääteemaan: rohkeasti reunalla, vastakohtien voima ja villisti kaupunki.

Olen jättänyt ohjelmaehdotuksen Oulun kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmahakuun, joka käsittää Rajahaudassa sijaitsevan Letonniemen luontopolun kokonaisuudistamisen invapitkospuineen ja sorapinnoitteineen koko reitille. Alue tarjoaa ympäri vuoden ainutlaatuisia luontoelämyksiä meren ja maan rajapinnassa. Nykyinen pitkostettu reitti johdattaa läpi alueen vetisen koivikon kohti niemen kärjessä sijaitsevaa Piispanleton lintutornia ja tulistelupaikkaa. Tornista aukeaa kauniit näkymät läheisille merialueille ja kaukaisiin saariin asti. Kokonaisuudistaminen ja reitin saavutettavuuden parantaminen kaikille käyttäjäryhmille liikuntarajoitteiset mukaan lukien mahdollistaisi reitin käytön lähes ympäri vuoden. Keväällä luonnon herätessä polku voisi tarjota hienon paikan päiväkoti- ja koululaisryhmille sekä palvelukotien asukkaille luonnon tarkkailua varten. Syksyllä pimeään aikaan uudistettu reitti mahdollistaisi huiman elämysmatkan kokemisen oikeilla lisäelementeillä, kuten elävät tulet reitin varrelle, tulistelupaikan mahdollisuudet, luontokonsertit ja veneyhteys Nallikariin. Talvella alueella voi liikkua suksilla. Suurelle osalle suomalaisista ja oululaisista suurimmat kulttuurielämykset koskevat vuorovaikutusta luonnon kanssa, joka nyt voisi toteutua konkreettisesti luontopolulla. Ohjelmaehdotuksen sisältö tukee lisäksi suoraan kahta kulttuuripääkaupunkihankkeen pääteemaa: vastakohtien voima ja villisti kaupunki. Vastakohtien voimapari maa-meri tulee erityisen hyvin näkyviin Letonniemen alueella, jossa maankohoama ja meren ja kosteikon rajapinta näkyvät selkeästi. Maan kohoaminen on eurooppalaisittain voimakkainta ja täysin ainutlaatuista Perämeren alueella, jolla on kansainvälistäkin huomioarvoa. Villisti kaupunki -teema toteutuu ECoC2026 -hankkeen osalta erinomaisesti Letonniemessä, josta on 10 minuutin yhteys keskustaan ja siksi se on Oulun matkailupalveluiden mukaan hyvin suosittu.

Pitkospuiden nykyinen huono kunto ja erittäin vaativa ympäristö kestäville tukirakenteille edellyttää kuitenkin nykyistä huoltosuunnitelmaa kestävämpiä ratkaisuja. Lisäksi Oulun kaupungin alueelta puuttuvat tällä hetkellä täysin invapitkospuureitit, joka on käsittämätön epäkohta Oulun tasa-arvotavoitteiden näkökulmasta. Näenkin ohjelmaehdotukseni hyvin ajankohtaan sopivaksi juuri näistä syistä ja haluan rohkaista kaikkia oululaisia tekemään uusia ja erilaisia ehdotuksia Euroopan kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmaideoiksi. Kulttuuripääkaupunkihankkeen tavoitteenahan on ujuttaa kulttuuri osaksi arkea ja saada pohjoinen luonto liikuttamaan meitä, joka tekee näkyväksi arjen kulttuurin ilmentymät ja antaa siten tilaa taiteelle. Jätin ehdotuksesta myös valtuustoaloitteen 13.5. pidetyssä kaupunginvaltuuston kokouksessa nimellä ” Letonniemen luontopolun kokonaisuudistaminen ja invapitkospuiden/sorapinnoitteen asennus koko reitille osana kaupungin tasa-arvoista ja osallistavaa kulttuuripääkaupunki 2026 hanketta”.